Przepis na pyszne i zdrowe leczo z kurczakiem

Składniki (ilość uzależniona od naszego zapotrzebowania):

Mięso z piersi kurczaka bez skóry

Tłuszcz do smażenia: olej kokosowy, smalec lub masło klarowane

Papryka czerwona

Cukinia

Cebula

Pomidory krojone z puszki

 

Kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić, podsmażyć na oleju kokosowym, smalcu lub maśle klarowanym.

Zdjąć usmażonego kurczaka z patelni, wrzucić na patelnię cebulę, paprykę i cukinię (pokrojone). Posolić, popieprzyć.

Jak będzie pół miękkie wrzucić pomidory z puszki. Poczekać aż odparują. Jak wszystkie warzywa dojdą dodać kurczaka, przemieszać, chwilkę poddusić i gotowe.

Zjeść razem z makaronem/ryżem lub chlebem - jeżeli nasze zapotrzebowanie energetyczne jest wysokie lub też zjeść samo jako posiłek niskowęglowodanowy.